Home » Blog » Hypnobirthing

Hypnobirthing

Mijn moeder spoort mij aan om vanaf September een cursus hypnobirthing te gaan doen. “Het brengt je misschien wat meer in ontspanning voor de bevalling en dat kun je nu wel goed gebruiken”, is haar argument. Ik ben blij dat ze toch wat gepusht heeft, want de cursus voelt echt als een verademing. Even niet thuis zitten piekeren over alles wat niet lukt, maar echt het gevoel hebben dat ik eindelijk naar iets tastbaars toe kan werken. Doordat we veel met ontspanningsoefeningen werken kan ik zo’n ochtend ook redelijk volhouden, maar ben ik aan het einde wel zo moe dat ik de rest van de dag niks meer kan doen en een paar dagen moet bijkomen.

Af en toe word ik, tijdens de sessies, geconfronteerd met mijn lichamelijke beperkingen en dat valt me erg zwaar. Zo moeten we visualiseren dat we in ons hoofd stappen en aan ‘controleknopjes’ gaan draaien, om pijn en ontspanning te reguleren. Eigenlijk gaat het begin van de visualisatie best goed en kan ik heel diep ontspannen, maar op het moment dat ik in mijn hoofd aan ‘knopjes’ ga draaien schiet mijn lijf ineens in een soort overlevingsmodus. Ik word heel draaiduizelig, mijn zicht word wazig, mijn bloeddruk gaat omhoog en ik krijg het benauwd. Ik ervaar opeens weer wat er gebeurde de eerste uren na mijn val en tijdens de ziekenhuisopname.

Snel pakt de leidster een flesje met essentiële olie, ik moet een druppel op mijn duim doen en tegen mijn verhemelte drukken. Dat werkt en na enkele minuten voel ik de paniek zakken en komt er weer ruimte in mijn hoofd. Als de visualisatie voorbij is en de andere koppels hun ogen weer open doen, zijn ze heel verbaasd om te zien dat ik daar met een rood hoofd en betraande ogen zit. Ik had niemand vertelt wat er met mij aan de hand is, want ik wilde niet ‘zielig’ gevonden worden, maar nu snapte niemand er iets van en had ik gewenst dat ik wel iets had gezegd.

Onderweg naar huis probeer ik te bedenken waarom ik toch ineens deze reactie kreeg. Uiteindelijk concludeer ik dat mijn hoofd zo geforceerd bezig is om alles onder controle te houden, dat het compleet overstuur word als ik daaraan ga zitten rommelen. Van nature ben ik een enorme controlefreak en daar is mijn hoofd duidelijk nog steeds op ingesteld.

Ondanks dat we na vijf cursusdagen heel veel kennis en zelfvertrouwen hebben over de aankomende bevalling, ben ik toch vooral nerveus over hoe mijn hersenletsel zal reageren onder zulke hoge druk.

Note; Wij hebben de hypnobirthingcursus gevolgd bij:
Birth & Balance te Leidschendam
www.birthandbalance.nl

Nahmama

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven
Translate this page text, press here;